Wat doet een business coach nu precies?

Om te beginnen zal ik zeggen wat hij niet doet: Een allesweter die je zegt wat je moet doen. Hij is evenmin iemand die jou vertelt hoe jij jouw onderneming moet leiden of sturen.

Een business coach (BC) is in de eerste plaats iemand die luistert naar jouw verhaal. Elke ondernemer heeft er alles voor over om zijn bedrijf in de beste banen te leiden maar wordt onvermijdelijk ooit geconfronteerd met zichzelf. Hij stelt zich terecht de vraag: “Waar ben ik mee bezig? Ben ik eigenlijk nog goed bezig? Heb ik het juiste profiel voor deze business en zien de klanten en mijn medewerkers mij wel zoals ik denk dat ze me zien? Welke capaciteiten heb ik nog en hoe kan ik die zo positief mogelijk aanwenden?”

Het is wel evident dat een BC het wel eens nodig acht om de ondernemer ( of zijn medewerkers) eens persoonlijk te benaderen in de vorm van Personal coaching. Als deze stap relevant is dan zet hij die ook.

Mijn jarenlange ervaring heeft mij geleerd dat, diegene die ervan uit gaat dat hij geen coaching nodig heeft, nogal dikwijls gebaat is mijn een “light coaching” die hij niet eens opmerkt. Dat doe ik regelmatig op netwerk events. Na uitwisseling van gegevens volgt een verkennend gesprek. En zonder dat ik of mijn gesprekspartner het merkt ben ik aan het coachen. Tja, het zit er van kindsbeen in hé.

Moraal van het verhaal? Het is nooit te vroeg of te laat om eens stil te staan met wat je bezig houdt. Een babbel met een ervaren coach doet wonderen. En dat zal je business achteraf wel geweten hebben.

Soit, tot hoors bij een koffie en een warme babbel.